Opzij legggen

De beste handels-apps

Aandelen, obligaties en derivaten behoren al lang tot de wereld van de rijken en professionals. Sinds er online brokers zijn, handelen steeds meer gemiddelde verdieners en beginners in effecten op de beurs. En de nieuwe handelsapps die al een paar jaar op de markt zijn, winnen met name de harten van de jongere generatie.

Niet alleen aandelen, maar ook ETF’s, certificaten en zelfs cryptocurrencies kunnen met slechts een paar commando’s overal gemakkelijk op de smartphone worden besteld. De grafische opbouw van de apps is duidelijk. Ze kunnen intuïtief worden gebruikt. En het aanbod wordt steeds groter. De meest populaire handels-apps op dit moment zijn Finanzen.net Zero, Bux Zero, Scalable Capital, Trade Republic en Etoro.

Handelen op de beurs is nog nooit zo goedkoop geweest als nu. Het nieuwe ras van neo-brokers met handels-apps ondermijnt duidelijk de oude online brokers zoals Comdirect of Consors in termen van vergoedingen. Terwijl er bijvoorbeeld nog minimaal 9,90 euro moet worden betaald voor een bestelling bij Comdirect, is deze al gratis bij Finanzen.net Zero.

Maar het hangt altijd af van de individuele belangen, welke kwaliteiten persoonlijk belangrijk zijn: zo laag mogelijke kosten, een breed assortiment, eenvoudige toepassingen of een bijzondere klasse effecten?

Geschikt voor beginners

Beginners op de beurs worden in het begin geconfronteerd met een bijna onhandelbare stroom van cijfers en data. Een app die deze complexiteit niet meer belast dan nodig is, is nuttig. Een van de eenvoudigste modellen is Finanzen.net Zero. Simpelweg omdat alle kosten 0 euro zijn en er alleen het Gettex handelsplatform is. Maar de neo-broker uit Karlsruhe heeft een hindernis ingebouwd die sommige nieuwkomers zou kunnen afschrikken. Het minimale bestelbedrag is 500 euro. Een aanzienlijk bedrag voor de eerste oefentransacties. Scalable Capital en Trade Republic zien af ​​van een minimale bestelgrootte en verlagen zo de risicodrempel voor beginners. Maar de bestelling bij Trade Republic kost 1 euro, bij Scalable Capital 99 cent op Gettex. Bij Bux Zero kun je zelfs gratis aandelen kopen.

Scalable Capital verrijkt haar aanbod ook met extra tarieven, waarmee het overzicht makkelijk vertroebeld zou kunnen worden. Er zijn twee modellen van forfait, maar deze zijn slechts in beperkte mate van toepassing. Dit maakt het een beetje ingewikkeld. Voor een maandelijks bedrag van EUR 2,99 kunnen beleggers zoveel handelen als ze willen met Scalable Capital. Maar het forfait geldt alleen voor bestellingen met een volume van 250 euro of meer. Voor kleinere bestelbedragen geldt nog steeds 99 cent. En handelen op de Xetra-beurs kost ook EUR 3,99 met de flat rate plus een handelsplatformvergoeding van 0,01 procent, maar minimaal EUR 1,50. Samen is dat minimaal 5,49 euro.

Trade Republic maakt het haar klanten hierin makkelijker en biedt alleen het handelsplatform LS Exchange aan. Beginners worden uitzonderingen en beperkingen bespaard. Een concept dat ook voor de oprichters de moeite waard lijkt.

Trade Republic is de grootste neo-broker van Duitsland. De Berlijnse start-up beheerde in 2021 ruim zes miljard euro en werd door financiële investeerders op ruim 4,5 miljard euro getaxeerd. Trade Republic scoort niet alleen met simpele en gunstige voorwaarden maar ook met een breed aanbod aan effecten.

Wat de beste beleggingsapp is, hangt niet alleen vand e kosten af, maar grotendeels van je eigen voorkeuren.