De rits kan zo vaak worden gesloten als je wilt het losmaken van sluitingsmiddelen, die gebaseerd zijn op een vormpassing gebaseerd.
De rits bestaat uit twee zijdelen met:
kleine tandjes, zogenaamde nietjes, en ook nog een schuifje slee of rits genoemd (in het Engels betekent het echter de hele rits rits). Wees met de schuifregelaar de nietjes in elkaar gehaakt en kan ook van hem weer worden opgelost.
Ritsen zijn gemaakt van metaal en plastic vervaardigd. Er zijn ook speciale ritsen waarmee om bijvoorbeeld een opening waterdicht af te dichten bladeren. Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen eenrichtingsritsen en tweerichtingsritsen. De tweewegritssluiting kan aan beide uiteinden worden geopend of sluiten, de eenrichtingsrits dienovereenkomstig alleen in een richting.
De rits is een van de belangrijkste dingen als het om kleding gaat Sluit- en verbindingselementen. Voor de uitvinding van Kledingstukken werden voornamelijk gemaakt met ritsen bij elkaar gehouden met touwtjes, linten, toggles en knopen. De ritssluiting werd in 1851 gepatenteerd door Elias Howe, maar werd aanvankelijk niet gebruikt omdat hij in zijn destijds in de vorm nog niet uitvoerbaar was. De Amerikaan Judson ontwikkelde een praktische versie en patent aangevraagd in 1892 en 1893. Bovenal zag hij Schoenen als toepassingsdoel en presenteerde de Rits op de Chicago World’s Fair. 1905 gaf het was de eerste productiemachine voor deze ritssluiting, maar het product voldeed nog steeds niet aan de eisen. Van de Zweed Sundbäck optimaliseerde de rits en patenteerde deze verbeterde variant in 1909. In 1923 verwierf Marin Othmar Winterhalter uit St. Gallen de patent voor Europa, en ontwikkelde de rits verder – de ritssluiting met ribben en ribben die vandaag bekend is, is gemaakt groeven. Hij maakte dit in zijn bedrijf in Wuppertal
Rits standaard.
Ritsen werden voor het eerst op grote schaal gebruikt in 1917 gebruikt door de Amerikaanse marine voor weerbestendige pakken door piloten. In van alledaagse kleding worden ritsen pas sinds ongeveer 1925 gebruikt gebruikt. Nu hebben ze op veel plaatsen knoppen vervangen. Sinds het midden van de jaren vijftig is in toenemende mate Kunststof ritsen door. Ze zijn flexibeler en hebben hogere sterkte dan metalen ritsen. Een zwak punt met ritsen is nog steeds de schuifregelaar. Als de glijbaan stijf is, kan de trein hem raken zo groot worden dat het breekt. Ondertussen vervangende ritsen beschikbaar die later kunnen worden gebruikt. Voor kinderkleding, voor mensen met beperkte motoriek of bij gebruik van ritsen met handschoenen de ritsen zijn vergroot of met Bijgevoegde riemen vereenvoudigen de bediening van de slider.