Eettafel buiten

Functies en kenmerken van tuinmeubelen

Hoewel veel tuinmeubelen het hele jaar door buiten kunnen blijven staan, is het altijd aan te raden deze in de winter te demonteren om het materiaal te beschermen en de levensduur te verlengen. Om dit zonder problemen mogelijk te maken, is het erg handig als stoelen of tafel kunnen worden opgevouwen en gemakkelijk kunnen worden vervoerd.

Bij tuinmeubelen van sterkere materialen, zoals hout of metaal, moet u eventueel bij de aankoop controleren of er bijpassende kussens beschikbaar zijn, omdat dit het zitten navenant aangenamer en comfortabeler maakt. Als u besluit een loungeset te kopen, moet u er rekening mee houden dat u waarschijnlijk niet comfortabel aan tafel kunt zitten en eten, aangezien deze sets meer zijn ontworpen als een bankstel dat wordt geleverd met een salontafel. Comfortabel eten in de zomer kan alleen aan eettafels van de juiste hoogte.

Natuurlijk kun je ook gewoon een kleine zithoek met twee stoelen en een compacte salontafel in de tuin gebruiken, die dan in de winter ook als klein bijzettafeltje in de eet- of woonkamer kan worden gebruikt. Je hoeft de meubels niet buiten het seizoen op te bergen of af te dekken, je kunt ze voor andere doeleinden gebruiken. Dit is met name aan te raden als u slechts beperkte opslagruimte heeft in de kelder of elders.

Let bij het kopen ook op het gewicht van de afzonderlijke componenten. Vooral als je verschillende schaduwrijke en zonnige zones in je tuin hebt die in de loop van de dag veranderen, kan het zinvol zijn om de meubels af en toe te verplaatsen. Hoe lichter ze zijn, hoe gemakkelijker het is om dit te doen. Ook hier helpt het – zeker bij houten meubelen – als het opvouwbaar is en daardoor makkelijker vervoerd kan worden.

Ecologische aspecten

Zoals gezegd is hout in principe de beste keuze qua duurzaamheid, aangezien het een hernieuwbare grondstof is, wat van plastic of aluminium niet gezegd kan worden. Het begrip duurzaamheid is echter meer dan dat, want het veronderstelt ook een ecologische handel in het materiaal. Grondstoffen worden schaarser en duurder, en ecologisch beheer en handel worden steeds belangrijker. Daarom moet u er in het algemeen voor zorgen dat – ongeacht het materiaal – de tuinmeubelen worden verwerkt en vervaardigd met een hoge kwaliteit. Let bij het kopen van hout op het FSC-certificaat, want bij producten die in Duitsland worden verhandeld weet je zeker dat het hout afkomstig is van plantages of duurzame teelt en niet illegaal is gekapt. Als u meubelen van tropisch hout tegen de laagste prijzen ziet, moet u er – omwille van het milieu – altijd met uw handen vanaf blijven!

De ecobalans van aluminium kan echter aanzienlijk slechter zijn dan die van tropisch hout. Aluminium en polyrattan hebben echter het grote voordeel dat ze volledig gerecycled kunnen worden. Dit compenseert enigszins het feit dat het is gemaakt van minerale olie. Uiteindelijk moet er bij alle materialen rekening gehouden worden met ecologische aspecten. Daarom zijn alleen meubels gemaakt van gecertificeerd hout van betrouwbare dealers veilig. Het komt erop neer dat alle andere materialen aanzienlijk slechter presteren op de balans.