Mierenboerderij

Mieren als huisdier houden

Tegen de zwaartekracht in: mieren slepen hagedis tegen muur Zelfs als mieren er op het eerste gezicht niet uitzien als typische huisdieren, hebben ze nog steeds potentieel. We leggen uit wat je moet weten over mieren in huis.

Mieren in je eigen huis – dat klinkt voor de meeste mensen meer als een nachtmerrie. Maar we hebben het niet over de kleine insecten als ongewenste bezoekers die via lekkende deuren en ramen de woonkamer, badkamer of keuken binnendringen. We leggen uit wat het houden van mieren als huisdier inhoudt.

Mieren als huisdier houden: dat is de vreemde trend Volgens de Duitse Vereniging voor Natuurbehoud (NABU) leven mieren niet graag alleen en bouwen ze daarom graag de karakteristieke mierenhopen in het wild. Houd hier rekening mee als u van plan bent uw eigen mierenkolonie op te zetten. Als je de hardwerkende mieren in huis wilt houden, heb je de volgende mogelijkheden:

  • Houden in het Formicarium
  • Zandmierenboerderijen
  • Gipsmierenboerderijen

Het formicarium, een terrarium speciaal voor mieren, komt het meest voor, zoals je in deze vorm het meest ziet. Maar wees voorzichtig: als je mieren in huis wilt houden, moet je niet alleen de insecten uit het bos vangen. Want er zijn soorten, zoals de bosmier, die beschermd zijn. Je kunt het beste een startset kopen die al met mieren in de reageerbuis zit. Wat begint als een beheersbare mierenfamilie, kan na maanden en jaren snel uitmonden in een grote kolonie met duizenden insecten – dus moet vanaf het begin worden overwogen dat je misschien moet groeien om te zorgen voor een soortspecifieke veehouderij.

Mieren als huisdier houden: een kamergenoot met zes poten Mieren zijn een praktisch huisdier, vooral voor kinderen of jonge volwassenen, omdat je ze niet hoeft uit te laten en de insecten geen geluid maken. Ze zijn zelfs een interessant observatieobject, een soort levende biologieles. De hele familie is gefascineerd door de kruipende wezens, die alleen al veertig keer hun eigen lichaamsgewicht kunnen dragen.

Mieren zijn alleseters, dus allerlei kleinere insecten of larven kunnen op de “tafel” terechtkomen omdat ze de dieren van voldoende eiwit voorzien. Maar je kunt de mieren ook honingwater aanbieden, dat je op een dop van een fles doet. Met luizen besmette plantenresten zijn ook geschikt als voedsel voor iedereen die de Formicidae liever op een natuurlijke manier houdt.