Heeft een airfryer echt zin?
Heeft een airfryer echt zin? “Nee” was mijn eerste gedachte toen ik een paar jaar geleden hoorde van het “airfrying concept”. Inmiddels is er aardig wat tijd verstreken en heb ik de afgelopen week spontaan besloten om gewoon zelf een apparaat te testen om dit onderwerp eindelijk eens uit mijn hoofd te krijgen.
Hoe werken airfryers?
In principe zijn heteluchtfriteuses geen frituurpannen, maar kleine ovens met een convectiefunctie. Een luchtverhitter genereert warme lucht, die vervolgens door een ventilator door het apparaat wordt verspreid. Door de kleine gaarruimte duurt het voorverwarmen slechts 1-2 minuten. Sommige apparaten hebben 2 niveaus, wat betekent dat er verschillende soorten voedsel tegelijkertijd kunnen worden gekookt.
Wat zijn de voor- en nadelen van airfryer?
Dat hangt ervan af waarmee je het apparaat vergelijkt. Natuurlijk heb je veel minder vet nodig om friet te bereiden dan in een conventionele friteuse. Vergeleken met de (convectie)oven is hier geen verschil.
Voordelen:
- Frieten zijn krokanter dan in de oven – tenminste als je een oven met boven- en onderwarmte gebruikt.
- Er is geen vetgeur bij het frituren in olie.
- In vergelijking met een normale friteuse is er beduidend minder vet nodig en worden calorieën bespaard.
- In tegenstelling tot de oven hoef je bijvoorbeeld friet niet om te draaien, maar schud je het mandje even kort.
- De oven hoeft niet schoongemaakt te worden, de onderdelen van de HLF kunnen in de vaatwasser.
- Een HLF is zeer geschikt voor kleine porties (bijvoorbeeld 1 portie friet).
nadelen:
- Relatief duur!
- Het is een extra apparaat dat nogal wat ruimte in beslag neemt!
- De kooktijd is vaak langer dan in de oven!
- Gepaneerd voedsel is niet krokant!
- Je merkt dat het vet als smaakdrager ontbreekt! • Sommige apparaten zijn behoorlijk luid.
Blijft natuurlijk nog wel de vraag, als je er eentje wilt kopen, wat de beste is. Dat kun je zien in onze Top 5 airfryers.