Tuinset

Wat zijn eigenlijk tuinmeubelen?

Een kleurrijke tuin met veel ruimte voor lange barbecue-avonden, om te zonnebaden of gewoon om je gedachten te laten dwalen: dat is waarschijnlijk het grootste geluk van elke natuurliefhebber. Tafels, stoelen, banken en ligstoelen voor de tuin ondersteunen niet alleen de sfeer van uw paradijs, maar zijn uw praktische, comfortabele en in het beste geval permanente metgezel in alle seizoenen.

Met tuinmeubelen bedoelen we tafels, stoelen en ligstoelen die qua functionaliteit en materiaal zo zijn ontworpen dat ze geschikt zijn voor buitengebruik. Ze kunnen zowel in de tuin, op het terras als op het balkon geplaatst en gebruikt worden.

Tuinmeubelen kopen: welke materialen zijn er?

Tafels, stoelen, banken en dergelijke voor in de tuin zijn tegenwoordig van verschillende materialen gemaakt. Als koper heb je keuze te over, want ze hebben allemaal voor- en nadelen. Krijg een overzicht:

  • Meubels voor de tuin gemaakt van plastic – De klassieker voor de eerste uitrusting of voor het balkon is plastic meubilair. Ze hebben het voordeel dat ze licht, goedkoop en gemakkelijk te onderhouden zijn. Bovendien kunnen ze prachtig gestapeld en in de winter opgeborgen worden. Dat zouden ze ook moeten doen, want de sterke weersomstandigheden kunnen de kunststof tuinmeubelen flink aantasten. Stel ze niet bloot aan de brandende zon en vraag advies over het onderhoud van de meubels zodat je er lang plezier van hebt.
  • Tuintafels en stoelen van (tropisch) hout – puur natuur en elegantie: alleen tuinmeubelen van hout kunnen dat uitstralen. Bij het kiezen van houten tafels, banken en stoelen voor buiten, moet u ervoor zorgen dat het materiaal robuust is. Teak, eucalyptus bangkirai en red meranti zijn bijvoorbeeld bestand tegen zon, regen, sneeuw en storm zonder noemenswaardige schade of aantasting. Ze zijn iets duurder in aanschaf dan plastic meubelen. Op de lange termijn is het echter de moeite waard om wat dieper in je zak te graven. Tot slot dient u er bij het kopen van tropisch hout op te letten dat de meubelen het FSC-keurmerk of PEFC-keurmerk hebben. Alleen zo weet je zeker dat het hout uit duurzame bosbouw komt.
  • Metalen tuinmeubelen – Metaal is een bijzonder populair materiaal voor tafels en stoelen die bedoeld zijn om alle weersomstandigheden te weerstaan. Let er bij het kopen van ijzeren meubelen op dat deze weerbestendig zijn en niet roesten. Vooral bistromeubels van metaal komen veel voor. Met hun mediterrane flair brengen ze een fascinerende romantiek in elke tuin of terras.
  • Buitenmeubels van rotan – rotan tuinmeubelen zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk en de keuze uit verschillende uitvoeringen en designs is onovertroffen. Een bijzonder voordeel is dat ze zeer comfortabel zijn, ook zonder kussentjes.

Een mooi voorbeeld van een winkel, en online winkel die alles verschillende soorten aanbieden, is avh tuinmeubelen.