Als je in Nederland woont of werkt, ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Een zorgverzekering dekt de kosten van medische zorg die je nodig hebt, zoals huisartsbezoeken, ziekenhuisopnames, medicijnen en meer. Het is belangrijk om te weten welke zorg gedekt is in je zorgverzekering, zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je medische hulp nodig hebt.
In dit artikel gaan we dieper in op welke zorg gedekt is in de zorgverzekering. We zullen uitleggen welke soorten zorg er zijn, welke kosten er gedekt worden en welke uitzonderingen er zijn.
Wat is een zorgverzekering?
Een zorgverzekering is een verzekering die de kosten van medische zorg dekt. In Nederland is iedereen verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Er zijn twee soorten zorgverzekeringen: de basisverzekering en de aanvullende verzekering.
Basisverzekering
De basisverzekering dekt de meest noodzakelijke zorg die je nodig hebt. Deze verzekering wordt geregeld door de overheid en alle zorgverzekeraars zijn verplicht om deze verzekering aan te bieden.
Huisartsbezoeken
De kosten voor een bezoek aan de huisarts worden gedekt door de basisverzekering. Als je door de huisarts wordt doorverwezen naar een specialist, wordt ook dit vergoed door de basisverzekering.
Ziekenhuisopnames
Als je in het ziekenhuis moet worden opgenomen, worden de kosten hiervoor gedekt door de basisverzekering. Dit geldt ook voor behandelingen in het ziekenhuis, zoals operaties en scans.
Geneesmiddelen
De basisverzekering vergoedt ook de kosten van medicijnen die je nodig hebt. Hierbij geldt wel een eigen bijdrage voor sommige medicijnen.
Geestelijke gezondheidszorg
Als je hulp nodig hebt van een psycholoog of psychiater, worden de kosten hiervoor gedekt door de basisverzekering. Je hebt wel een verwijsbrief van de huisarts nodig.
Verloskundige zorg en kraamzorg
Verloskundige zorg en kraamzorg zijn ook gedekt door de basisverzekering. Als je zwanger bent, kun je een verloskundige kiezen die je gedurende je zwangerschap zal begeleiden en de bevalling zal uitvoeren. De kosten hiervan worden vergoed door de basisverzekering. Ook de kraamzorg, die je na de bevalling ondersteunt, wordt vergoed door de basisverzekering.
Fysiotherapie
Fysiotherapie wordt alleen vergoed vanuit de basisverzekering als je een aandoening hebt die op de lijst ‘chronische aandoeningen’ staat. Voor de eerste 20 behandelingen moet je echter wel zelf betalen, tenzij je een aanvullende verzekering hebt afgesloten voor fysiotherapie.
Medische hulpmiddelen
Medische hulpmiddelen, zoals een rolstoel of een gehoorapparaat, worden vergoed door de basisverzekering. Het kan wel zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen voor bepaalde hulpmiddelen.
Tandheelkundige zorg (voor kinderen)
Tandheelkundige zorg voor kinderen tot 18 jaar wordt vergoed door de basisverzekering. Hierbij gaat het om de kosten van controles, behandelingen en orthodontie.
Aanvullende verzekering
Naast de basisverzekering kun je ook een aanvullende verzekering afsluiten. Hiermee kun je jezelf extra verzekeren voor kosten die niet gedekt worden door de basisverzekering.
Tandheelkundige zorg (voor volwassenen)
Tandheelkundige zorg voor volwassenen wordt niet vergoed door de basisverzekering. Hiervoor kun je een aanvullende verzekering afsluiten.
Alternatieve geneeswijzen
Alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur of homeopathie, worden niet vergoed door de basisverzekering. Als je hiervoor verzekerd wilt zijn, moet je een aanvullende verzekering afsluiten.
Eigen risico
Bij de basisverzekering geldt een verplicht eigen risico. Dit betekent dat je de eerste kosten zelf moet betalen voordat de zorgverzekering begint met vergoeden. In 2023 is het verplichte eigen risico €385,- per jaar. Voor sommige zorg, zoals huisartsbezoeken en kraamzorg, geldt geen eigen risico.
Uitzonderingen
Er zijn ook uitzonderingen op de vergoedingen van de basisverzekering. Bijvoorbeeld als je kiest voor een zorgverlener die geen contract heeft met je zorgverzekeraar, of als je naar het buitenland gaat voor medische zorg. Ook bepaalde behandelingen, zoals cosmetische ingrepen of alternatieve geneeswijzen, worden niet vergoed door de zorgverzekering.